Utställningen När då var nu - modärna tider

Utställningar

Utställningarna på Karlsgatan 2 bjuder på vitt skilda, spännande och intressanta ämnen. Västerås konstmuseum visar utställningar med framförallt svensk och nordisk samtidskonst och med verk ur stadens konstsamling. Västmanlands läns museums visar genom sina fasta utställningar Västmanlands historia från stenåldern till millenniumskiftet men har också tillfälliga utställningar som berör och väcker tankar.

Här kan du se aktuella och kommande utställningar på Västmanlands läns museum och Västerås konstmuseum. För mer information om respektive utställning besök museernas egna hemsidor. 

Läget Z

Du har säkert hört talas om generation X, Y, Z och Millenials. Generation Z brukar beskrivas som generationen som tar det digitala runt omkring sig på ett självklart sätt och som vuxit upp med informationsteknologi och uppkoppling till sociala medier ständigt närvarande. Kopparlundsgymnasiet klass 17 har genom film och konst försökt berätta hur deras liv ser ut idag. 

29 maj - 18 augusti 2019
Västmanlands läns museum→

Porträtt, postiljoner & picknick - västmanländska kvinnor bakom kameran

Kvinnors roll bakom kameran har fått liten plats i historieskrivningen. Detta trots att fotografering inte var främmande för kvinnor från medelklassen under 1800-talet och början av 1900-talet. I Länsmuseets arkiv finns foton tagna av flera västmanländska kvinnliga fotografer, både yrkesfotografer och hängivna hobbyfotografer.

30 nov 2019 - 10 maj 2020
Västmanlands läns museum→

Guerrilla Girls – feminism, fakta och fuskpäls

Med slagkraftighet och humor har de kritiserat konst-, film- och musikindustrin i drygt 30 år. Nu visar Västerås konstmuseum utställningen Guerrilla Girls – feminism, fakta och fuskpäls, ett retrospektiv av gruppens posters, flyers, videos samt olika former av aktivism.

23 mar - 18 aug 2019 
Västerås konstmuseum→

ÅRSRIKA

I utställningen ÅRSRIKA får du möta 78- till 95 åringar med olika bakgrund och erfarenheter och från skilda delar av Sverige som berättar om livslust, sorg, kärlek, njutning och död. Om sin relation till kroppen, ensamheten och naturen. Och om vilka attityder de möter.

19 jun - 22 sep 2019 
Västmanlands läns museum→

19-19 – En konsthistoria från 1919 till 2019

Under 2019 fyller Västerås konstmuseums samling 100 år. Det firar vi med utställningen 19-19, som belyser det senaste århundradets konst och historiska utveckling. Ett urval av konstverk ur vår samling visar hur en svensk konsthistoria kan se ut från 1919 till 2019.

2 feb 2019 - 5 jan 2020 
Västerås konstmuseum→

Karolina Oxelväg – Dance For Me

Videoinstallationen Dance For Me (2018) är en djupdykning i ett skönhetscommunity online. Verket utforskar skönhetsindustrin och hur dess olika former av exponering kan påverka vårt välmående. I Dance For Me bjuds besökaren in till dans. Den förrädiskt vackra ytan fångar in dig, men bland de blinkande klara färgerna finns en mani.

15 jun - 18 aug 2019 
Västerås konstmuseum→

Väva, fläta, fästa – Textila pionjärerer och samtida uttryck

Väva, fläta, fästa samlar konstnärer som arbetar med textilen som material, idé och medium. I utställningen placeras olika generationer bredvid varandra, textila pionjärer från mitten av 1900-talet visas i dialog med samtida konstnärskap.

31 aug 2019 - 26 jan 2020
Västerås konstmuseum→

Människor och motorer - berättelsen om Mimer

Med början år 1911 byggde Asea Mimerverkstaden i Västerås, en stor modern och rationell fabriksbyggnad för tillverkning av små och medelstora elektriska motorer. Utställningen berättar om hur Mimerverkstaden kom till, och ger glimtar av arbetet på fabriken, av livet som Asea-anställd och om livet på Östermalm.

Visas tillsvidare
Västmanlands läns museum→

När då var nu - forntidens folk och fä

Inlandsisen försvann och de första människorna kom till Västmanland. Från stenålderns jägare och samlare till vikingatidens handelsresande. Människor kom och gick, flyttade in och flyttade ut. Bronsålderns hällristningar och järnålderns båtar lämnade spår efter de som levde här för länge sedan. Kom in och upplev Västmanlands forntid!

Visas tillsvidare
Västmanlands läns museum→

När då var nu - medeltidens makt och människor

Nu förändrades tiderna, järnålder övergick till medeltid. Folk i Västmanlands blev kristna och det byggdes kyrkor överallt. Ny teknik för att göra järn utvecklades i Norberg och järnet skeppades ut i världen från tre nya städer, Västerås, Köping och Arboga. Följ med in i den myllrande medeltiden!

Visas tillsvidare
Västmanlands läns museum→

När då var nu - nya tidens ordning och reda

Den nya tiden var här! Nu gjordes många resor och vetenskapliga upptäckter. Kyrkan reformerades och vi blev protestanter i Sverige. Det var en orolig tid med många krig men det var även en tid där kungar försökte skapa ordning och reda. I Västmanland anlades många järnbruk och människor med ny kunskap lockades till länet. Välkommen och upplev den nya tidens ordning och reda!

Visas tillsvidare
Västmanlands läns museum→

När då var nu - modärna tider

Om Västmanlands historia under 1800-1900-talet.  Vi gick från att vara ett land som folk flydde från, till ett land som folk flyr till. Genom folkrörelser och kamp fick vi demokrati, jämställdhet och rättigheter för fler. Elektriciteten förändrade människors liv.  Folk gick på bio och åkte på semester. Tonåringarna chockerade vuxenvärlden. Välkommen in i det moderna Västmanland!

Visas tillsvidare
Västmanlands läns museum→