aktuella utställningar

19–19 EN KONSTHISTORIA 1919 TILL 2019
2.2 2018 - 5.1 2020 Västerås konstmuseum
Under 2019 fyller Västerås konstmuseums samling 100 år. Det firar vi med utställningen 19–19, där vi belyser det senaste århundradets konst och historiska utveckling. I utställningen visar vi ett urval av konst från vår samling som skapats mellan 1919 och 2019. Ambitionen är också att ge en bild av samtiden kring konsten. I utställningen lyfter vi fram fyra olika historiska perspektiv: det internationella, det nationella, det kvinnohistoriska samt det lokala perspektivet.

VÄSTERÅS STADS KULTURSTIPENDIATER I BILD 2017– 2018
1.12 2018 - 3.3 2019 Västerås konstmuseum

Västerås stads kulturstipendier i bild delas ut varje år. I utställningen visas två årgångar av stipendiater. 2017 års stipendiater; Johanna Ehde, Frida Lundén Mörck och Jakob Ojanen. 2018 års stipendiater; Björn Camenius och Lisa Juntunen Roos. Samtliga har vuxit upp i Västerås. 

ATELJÉ WIJGÅRD 100 ÅR
1.12 2018 - 31.3 2019 Västmanlands läns museum

År 1918 öppnade Ateljé Wijgård i Västerås. Många har fotograferats i ateljén vid bröllop, konfirmationer och födelsedagar. Utställningen visar fotograferna Emil och Kjell Wijgårds bilder mellan åren 1918 och 1980.  Från de drygt 60 åren finns en fantastisk samling bilder kvar som ger glimtar ur Västerås och Västmanlands historia. Vi får också en bit spännande fotografihistoria genom sparade bilder från arbetet i fotoateljén. Utställningen är ett samarbete med släkten Wijgård.

MÄNNISKOR OCH MOTORER - BERÄTTELSEN OM MIMER
Tillsvidare Västmanlands läns museum

Med början år 1911 byggde Asea Mimerverkstaden i Västerås, en stor modern och rationell fabriksbyggnad för tillverkning av små och medelstora elektriska motorer. Användandet av byggnaderna i Mimerkvarteret har gått från traditionell industriproduktion till exempel produktion av tjänster. Utställningen berättar om hur Mimerverkstaden kom till, och ger glimtar av arbetet på fabriken, av livet som Asea-anställd och om livet på Östermalm.

NÄR DÅ VAR NU - FORNTIDENS FOLK OCH FÄ
Tillsvidare Västmanlands läns museum

Inlandsisen försvann och de första människorna kom till Västmanland. Från stenålderns jägare och samlare till vikingatidens handelsresande. Människor kom och gick, flyttade in och flyttade ut. Bronsålderns hällristningar och järnålderns båtar lämnade spår efter de som levde här för länge sedan. Kom in och upplev Västmanlands forntid!

NÄR DÅ VAR NU - MEDELTIDENS MAKT OCH MÄNNISKOR
Tillsvidare Västmanlands läns museum

Nu förändrades tiderna, järnålder övergick till medeltid. Folk i Västmanlands blev kristna och det byggdes kyrkor överallt. Ny teknik för att göra järn utvecklades i Norberg och järnet skeppades ut i världen från tre nya städer, Västerås, Köping och Arboga. Följ med in i den myllrande medeltiden!

NÄR DÅ VAR NU - NYA TIDENS ORDNING OCH REDA
Tillsvidare Västmanlands läns museum

Den nya tiden var här! Nu gjordes många resor och vetenskapliga upptäckter. Kyrkan reformerades och vi blev protestanter i Sverige. Det var en orolig tid med många krig men det var även en tid där kungar försökte skapa ordning och reda. I Västmanland anlades många järnbruk och människor med ny kunskap lockades till länet. Välkommen och upplev den nya tidens ordning och reda!

NÄR DÅ VAR NU - MODÄRNA TIDER
Tillsvidare Västmanlands läns museum
Om Västmanlands historia under 1800-1900-talet.  Vi gick från att vara ett land som folk flydde från, till ett land som folk flyr till. Genom folkrörelser och kamp fick vi demokrati, jämställdhet och rättigheter för fler. Elektriciteten förändrade människors liv.  Folk gick på bio och åkte på semester. Tonåringarna chockerade vuxenvärlden. Välkommen in i det moderna Västmanland!

KOMMANDE UTSTÄLLNINGAR

ARNE HÖGSANDER – ALSTER OCH GESTALTER
1.3 2018 - 26.5 2019 Västerås konstmuseum
Konstnären, mask- och dockmakaren Arne Högsander är en av den svenska scenkonstens stora namn. Från 1960 fram till runt 2000 skapade Högsander marionetter, masker och scenografi till film, tv, opera, dans och inte minst marionetteater. Västerås konstmuseum visar ett urval av Högsanders långa produktion, med marionetter, dockor och masker från bl a Spöksonaten, Kung Oidipus och Den stora djurparken.

GUERRILLA GIRLS – FEMINISM, FAKTA OCH FUSKPÄLS
23.3 - 18.8 2019 Västerås konstmuseum
I över 30 år har den feministiska aktivistgruppen Guerrilla Girls framgångsrikt kritiserat konstinstitutioner världen över. När gruppen 1985 slog igenom med Guerrilla-affischering på gatorna i New York kunde få ana att de 2018 fortfarande skulle vara högst aktuella och verksamma i sitt arbete, men nu världen över. Under våren och sommaren visar Västerås Konstmuseum deras retrospektiv från 1985 till idag. 

ALLEMANSLAND
30.3  - 9.6 2019 Västmanlands läns museum
Allemansland är en utställning för alla ordälskare med miljöer och dikter från Lennart Hellsing och Paul Ströyers gemensamma produktion. Besök staden Annorlunda, möt kaptenerna på sjörövarskeppet och träffa herr Gurka och de andra grönsakerna.

KAROLINA OXELVÄG – DANCE FOR ME
15.6 - 18.8 2019 Västerås konstmuseum
Videoinstallationen Dance For Me (2018) är en djupdykning i ett skönhetscommunity online. Konstnären Karolina Oxelväg arbetar med den virala videon som ett växande uttryck för identitetsskapande. Verket utforskar skönhetsindustrin och hur dess olika former av exponering kan påverka vårt välmående. I Dance For Me bjuds besökaren in till dans. Den förrädiskt vackra ytan fångar in dig, men bland de blinkande klara färgerna finns en mani.

ÅRSRIKA
19.6 - 22.9 2019 Västmanlands läns museum
I vandringsutställningen ÅRSRIKA får besökarna möta 78- till 95 åringar med olika bakgrund och erfarenheter och från skilda delar av Sverige som berättar om livslust, sorg, kärlek, njutning och död. Om sin relation till kroppen, ensamheten och naturen. Och om vilka attityder de möter.