tisdag 12:00 - BRINNANDE OKTOBER

Tisdagar i oktober kl 12-12.30
Hörsalen, Karlsgatan 2, Västerås
Fri entré men begränsat antal platser. Förhandsboka på tfn 021-39 32 22 för att säkra din plats.

 
En lunchserie i fem delar om krigets fasor, skogsbränder och brinnande engagemang. Eld kan ta sig väldigt olika skepnader. Höstens lunchföredrag erbjuder teman kopplade till Konstmuseets och Länsmuseets utställningar Ur aska och Hela världen brinner. Hur var det arbeta som konstnär inför utställningen Ur aska, hur samlades berättelser in från de som drabbades av den stora branden i Västmanland 2014 och hur var det att bo i Västmanland under andra världskriget?

Karlsgatan Kafé kommer att servera sopplunch för endast 69 kr inklusive sidosallad och brödbit i samband med tisdagsluncherna.


PROGRAM
 
2 oktober kl 12 Elden är lös – Manne Hedbergs krigsdagböcker
En västerlännings upplevelser under 2:a världskriget med ransoneringar, inkallelser, iskalla vintrar och möte med tyska soldater. Håkan Wåhlstedt berättar ur sin morfars dagböcker.
 
9 oktober kl 12 Ur aska

Konstnärerna Anna Eilert och Henrik Haukeland har arbetat med varsitt längre undersökande projekt inför utställningen Ur aska, som visas på Västerås konstmuseum. Här får vi en presentation av deras respektive konstnärliga processer. Anna Eilert bor och arbetar i Odensvi utanför Köping och har gjort ett tvådelat verk till utställningen, Urtidsskog och Irrbloss. Anna Eilert arbetar främst med reliefer och skulptur i rakubränd lera. Henrik Haukeland är verksam i Västerås och Umeå. Haukeland arbetar inte med ett specifikt medium utan låter varje projekt avgöra tillvägaggångssätt, till Ur aska har han jobbat med tre stycken textila applikationer.
 
16 oktober kl 12 Eldens spår – människors minnen

Eva Wrede, journalist/redaktör/projektledare, samlade in berättelser efter den stora branden i Västmanland 2014. Hör henne berätta om människorna, minnena och materialet.
 
23 oktober kl 12 Efter skogsbranden. Hur påverkas de närboende av katastrofala landskapsförändringar?

Ingrid Sarlöv Herlin, professor landskapsarkitektur, SLU. I denna presentation vill vi visa resultat från vårt forskningsprojekt om hur den identitet som är knuten till landskapet, har påverkats för de människor som före branden betraktade det berörda området som sitt vardagliga landskap. Landskapets identitet kan sägas vara den betydelse som vår omgivning har för vilka vi är; den utvecklas över tiden genom människors relationer till det omgivande landskapet. Hur påverkas de närboende av katastrofala landskapsförändringar?

30 oktober kl 12 Ett engagemang när det oväntade sker
Under den stora branden i Västmanland 2014 gjorde frivilliga betydande insatser. Möt Andreas Weiborn som då var ledare för en av de Frivilliga Resursgrupper som deltog i arbetet. Andreas kommer med avstamp i branden 2014 fram till sommarens skogsbränder berätta om sina erfarenheter och tankar om frivilliga inom svensk krisberedskap och totalförsvaret.