En mötesplats för alla

Museihuset Karlsgatan 2 är idag en mötesplats för konst och kulturarv. Ett hus med två museer: Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum.

Här kan du besöka museernas utställningar, gå på visningar, vara med på workshops,lyssna på föredrag och uppleva en rad olika evenemang för både stora som små. Du kan även besöka vårt arkiv och bibliotek där det finns böcker och föremål, foton, kartor och ritningar av hus. På entréplan kan du ta en fika i Karlsgatan Kafé eller handla i Karlsgatan Butik. 

Hos oss kan du även hyra moderna lokaler, med hög tillgänglighet, i en industrihistorisk miljö. Det finns lokaler som är avsedda för möten, föreläsningar och seminarier.

På Karlsgatan 2 finns något för alla.

Välkommen!
 

ASEA var inriktat på att tillverka produkter för tillverkning, överföring och användning av elektrisk kraft. Verksamheten etablerades i Västerås 1890 och i takt med den ökade elektrifieringen av städer, landsbygd och industrier blev ASEA ett av världens ledande företag inom branschen.

Mimerverkstaden byggdes 1911-12 och 1914-15. Byggnaden är en av de största och mest framträdande byggnaderna från ASEA:s tidiga år i Västerås. Otaliga är de västeråsare som arbetat åtminstone någon del av sitt liv "På Mimer", eller på "Sotis" som det hette i folkmun. 

Byggnaden utstrålar modernitet, monumentalitet, framsynthet, rationalitet och stabilitet. Detta var uttryck som ASEA gärna tillämpade på de produkter man tillverkade och var även det intryck man ville ge av företaget. Verkstadsbyggnaden skulle inte bara vara rationell för produktionen, utan den skulle också uppfylla stora symbol- och statusvärden.

Sigfrid Edström, ASEA:s ledare sedan 1903, var en av dem som propagerade för Frederick Winslow Taylors idéer om effektiviseringar i tillverkning genom bland annat ackordslön och arbets- och tidsstudier. Sigfrid Edström ville utifrån dessa idéer skapa en stor, modern och rationell fabriksbyggnad för tillverkning av små och medelstora elektriska motorer. Företaget fann en förebild i det tyska företaget AEG, inte bara för produktionens planering utan även för fabrikens utformning. Erik Hahr (1869-1944) anlitades som arkitekt för att rita byggnaden. Han var vid tiden för bygget stadsarkitekt i Västerås och hade redan 1907 ritat Villa ASEA.

Erik Hahr ritade en byggnad som är uppförd i en avancerad järnskelettkonstruktion. Den smala byggnadskroppen, drygt 20 meter, var från början fördelad på fyra plan. Byggnadskroppen var avdelad med en pelarrad i mitten, vilket gav flera fördelar: goda ljusförhållanden, möjlighet att använda traverser med ca 10 meters spännvidd i båda skeppen, praktisk placering av maskinerna och god överblick.

I bottenvåningen fanns de största maskinerna, bland annat de stora stansarna. På andra våningen tillverkades små och medelstora maskiner, på det tredje planet låg metall- och apparatavdelningarna. Det översta planet användes för tillverkning av reläer.

Där de tyngre maskinerna stod var det betonggolv och för lättare maskiner var det trägolv. Genom hela anläggningen fanns ett noga genomtänkt spårsystem. Traverserna i bottenvåningen medförde att hissar, toaletter och materialförråd fick förläggas till utbyggnader mot gården.

Mimerverkstaden uppmärksammades på Baltiska utställningen 1914 i Malmö. Året efter var byggnaden beskriven i tidskrifterna Arkitektur och Teknisk tidskrift. Byggnadens tillkomst sammanföll med en kraftig efterfrågan på ASEA:s produkter, vilket hängde samman med vattenkraftens utbyggnad under 1910-talet och den tekniska möjligheten att föra över kraft på längre sträckor.

Längs Karlsgatan har bottenvåningen i Mimerverkstaden kvar sina originalfönster från 1910-talet. Fasaden längs Karlsgatan är skyddad i detaljplan. Fönstren mot museernas lokaler har alla demonterats och renoverats och sitter nu åter på plats.

Idag har tillverkningsindustrin i Mimerkvarteret fått ge vika för bland annat kontor och gymnasieskolor och Mimerverkstaden på Karlsgatan 2 är idag en mötesplats för konst och kulturarv. Ett hus med två museer, Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum, som båda två fortsätter värna och berätta om den här vackra industrihistoriska miljön. 

Är du intresserad av att veta mer om huset och kvarteren runt omkring så är du välkommen att besöka utställningen Människor och motorer - berättelsen om Mimer→ som står på Västmanlands läns museum. Utställningen berättar om hur Mimerverkstaden kom till och ger glimtar av arbetet på fabriken, av livet som Asea-anställd och om livet på Östermalm.


 

Karlsgatan Kafé är en rofylld mötesplats utan stress och jäkt där man kan stanna upp för en lunch, fika eller ett glas vin. På vår meny finns sallader, lasagne, pasta, pajer och soppa med mera. Vi erbjuder också traditionellt fikabröd, bakverk och smörgåsar. Karlsgatan Kafé har fullständiga rättigheter och har samma öppettider som museihuset.

Kontakta oss på tfn 070 - 36 13 155  eller karlsgatan@nordicandfriends.se  för mer information.
 

After Work på Karlsgatan Kafé

Välkommen på After Work i ett av Västerås mest historiska lokaler. Varje onsdag kl 16-20 och fredag kl 14-17 har vi After Work på Karlsgatan Kafé med bra priser på dryck och utvalda delikatesser. Grupper & företag har även möjlighet att abonnera delar av restaurangen.

 

Seniorlunch 65 kr

Nu erbjuder Karlsgatan Kafé seniorluncher alla helgfria torsdagar för personer fyllda 61 år! Kom och kombinera en dag med mat och kultur! För 65 kr inkl kaffe på maten kan du välja och vraka mellan alla lunchrätter och sallader. Vill du  ta ett glas vin eller öl till maten för självkostnadspris så har kaféet även fullständiga rättigheter. Erbjudandet gäller vid uppvisande av legitimation.

Studenter 10 %

Kom och häng med dina vänner hos oss! Förutom espresso och bryggkaffe av eget märke serverar vi smoothies, juicer, nybakade läckerheter, matiga soppor, smörgåsar, wraps, sallader och toasts. Välj att äta hos oss på plats eller ta med take away. Du som student får 10 % på ditt köp när du uppvisar en giltig studentlegitimation! Vi har även fri wifi i lokalerna.
 

I museibutiken på Karlsgatan 2 hittar du produkter för olika tillfällen och smaker för både stora som små. Här finns allt från lokalt hantverk och vackra vykort till intressanta böcker. Köp med dig ett minne från ditt besök hos oss eller en gåva till en god vän.

I Karlsgatan Butik hittar du ett spännande sortiment med bland annat böcker, smycken, vykort och produkter kopplade till våra utställningar. Vi har även konsthantverk och hemslöjd från länet samt produkter från nationellt kända formgivare. Allt i olika prisklasser och för olika åldrar.

Karlsgatan Butik har samma öppettider som museihuset.

Kontakta oss på tfn 021 - 39 32 22 eller karlsgatan2@regionvastmanland.se  för mer information.


10 % rabatt
Vid uppvisande av Kulturarvskortet→, SJ PRIO→ samt Mimerkortet→ har du 10% rabatt på hela ditt köp i Karlsgatan Butik.


 

Har du frågor eller synpunkter så är du välkommen att höra av dig till oss per tfn 021-39 32 22 eller via kontaktformuläret nedan.