aktuella utställningar

Folkhemmets rum
21 april 2018 - 19 augusti 2018


Folkhemmet blev ett begrepp i Sverige vid årtiondena kring 1900-talets mitt. Alla skulle ha det bra materiellt och rätt till en god bostad. I den här fotoutställningen från Nordiska museet visas 135 bilder av välkända svenska fotografer. I fokus för utställningens bilder står boendeidealen under folkhemsperioden 1930-1960-tal. Fotografierna visar bilder på vardagsrum, kök, badrum och sovrum från tiden. Välkomna in för en stunds tankeväckande nostalgi.

Västmanlands läns museum

Eva Koch – Den drøm om fred
Invigning 17 februari 2018 - 13 maj 2018


Den danska konstnären Eva Koch är en av Nordens mest framträdande videokonstnärer. En återkommande tematik i flera av hennes verk är den anonyma människans minnen och upplevelser, sedda ur ett perspektiv som är gemensamt för många av oss. Utställningens centrala verk - Den drøm om fred - får oss att fundera över vad den drömmen innebär och vad det blivit av den. Utställningen genomförs med stöd av Slotts- och Kulturstyrelsen, Kulturministeriet, Danmark.

Västerås konstmuseum

Abstrakt – Reflexioner från samlingen
7 oktober 2017 - tillsvidare


Den abstrakta konsten är icke-föreställande. Den avbildar inte någon tydlig och detaljrik verklighet eller berättelse. Abstrakt konst kan visa det vi inte har förmåga att förstå utan bara kan uppleva. I utställningen Abstrakt - Reflextioner från samlingen visas abstrakta objekt, skulpturer, målningar och grafik ur Västerås konstmuseums samling.

Västerås konstmuseum

När då var nu - forntidens folk och fä
Tillsvidare


När kom de första människorna till Västmanland? Hur fick de tag på mat under stenåldern och hur gick det egentligen till när vikingarna spelade hnefatafl? Se järnåldersbåten från Tunagravfältet och en ansiktsrekonstruktion av ett skelett. Kom och upplev Västmanlands forntid i en interaktiv och lekfull utställning.

Västmanlands läns museum

När då var nu - medeltidens makt och människor
Tillsvidare


Nu förändrades tiderna, järnålder övergick till medeltid. Folk i Västmanlands blev kristna och det byggdes kyrkor överallt. Ny teknik för att göra järn utvecklades i Norberg och järnet skeppades ut i världen från tre nya städer, Västerås, Köping och Arboga. Följ med in i den myllrande medeltiden!

Västmanlands läns museum

När då var nu - den nya tidens ordning och reda
Tillsvidare


Den nya tiden var här! Kunskapen om världen blev större och kartorna mer detaljerade. Vetenskapsmän blickade in i kroppen och ut i rymden. Det var även en orolig tid med många krig men också en tid där kungar försökte skapa ordning och reda. Välkommen och upplev den nya tidens ordning och reda under 1500-1700-talet!

Västmanlands läns museum

När då var nu - modärna tider
Tillsvidare

Om Västmanlands historia under 1800-1900-talet.  Vi gick från att vara ett land som folk flydde från, till ett land som folk flyr till. Genom folkrörelser och kamp fick vi demokrati, jämställdhet och rättigheter för fler. Elektriciteten förändrade människors liv.  Folk gick på bio och åkte på semester. Tonåringarna chockerade vuxenvärlden. Välkommen in i det moderna Västmanland!

Västmanlands läns museum