aktuella utställningar

Västerås stads kulturstipendiater i bild 2017– 2018
1 december 2018 - 3 mars 2019


Västerås stads kulturstipendier i bild delas ut varje år. I utställningen visas två årgångar av stipendiater. 2017 års stipendiater; Johanna Ehde, Frida Lundén Mörck och Jakob Ojanen. 2018 års stipendiater; Björn Camenius och Lisa Juntunen Roos. Samtliga har vuxit upp i Västerås.

Västerås konstmuseum

Ateljé Wijgård
1 december 2018 - 24 mars 2019


För 100 år sedan, år 1918, öppnade porträttfotografen Emil Wijgård en egen ateljé i Västerås. Den drev han fram till sin pension 1950. Verksamheten togs sedan över av sonen Kjell Wijgård, som fortsatte fram till 1980. En fantastisk bildsamling finns kvar, med porträtt och fotografier av allt från de egna barnen, nygifta, konfirmander, bönder och stadsbor. I fotosamlingen hittar man dokumentation av såväl staden Västerås som den omgivande landsbygden i förändring. Utställningen är ett samarbete med Emil och Kjells barn och barnbarn. De har valt ut bilder och en del föremål, som berättar om en lång fotografgärning som sträcker sig över nästan ett helt sekel.

Västmanlands läns museum

Arktiskt skinnberedning
15 september 2018 - 13 januari 2019


Lika viktigt som det är att bevara föremål på museum är det att bevara de tekniker och den kunskap som krävs för att tillverka dessa. Lotta från Lottas Garfveri har lärt sig teknikerna genom att arbeta med inuiter och indianer i Kanada, med ainukvinnor i Japan och med samer i Sverige och Norge. Att tillvarata hudarna från de djur som jagats har varit en naturlig del av vardagen och oftast utförts av kvinnor i samband med matlagningen.

Västmanlands läns museum

Hela världen brinner
7 september 2018 - 6 januari 2019


Samma dag som andra världskriget bryter ut 1939 börjar Astrid Lindgren skriva dagbok. Under hela andra världskriget skriver hon om vardagen i Stockholm och om en värld i krig. Utställningen bygger på krigsdagböckerna, men uppmärksammar även vår tids stora frågor: Är människan av naturen ond eller god? Kommer världen någonsin att sluta brinna? Vad kan en enskild människa göra? Utställningen är producerad av Actit kommunikation, Annmari Kastrup för Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning med stöd från Postkodlotteriets Kulturstiftelse och Saltkråkan AB.

Västmanlands läns museum

Abstrakt – Reflexioner från samlingen
7 oktober 2017 - 6 januari 2019


Den abstrakta konsten är icke-föreställande. Den avbildar inte någon tydlig och detaljrik verklighet eller berättelse. Abstrakt konst kan visa det vi inte har förmåga att förstå utan bara kan uppleva. I utställningen Abstrakt - Reflextioner från samlingen visas abstrakta objekt, skulpturer, målningar och grafik ur Västerås konstmuseums samling.

Västerås konstmuseum

Människor och motorer - berättelsen om MImer
20 juni 2018 - tillsvidare


Med början år 1911 byggde Asea Mimerverkstaden i Västerås, en stor modern och rationell fabriksbyggnad för tillverkning av små och medelstora elektriska motorer. Användandet av byggnaderna i Mimerkvarteret har gått från traditionell industriproduktion till produktion av tjänster och andra utåtriktade verksamheter. Utställningen berättar om hur Mimerverkstaden kom till, och ger glimtar av arbetet på fabriken, av livet som Asea-anställd och om livet på Östermalm.

Västmanlands läns museum

När då var nu - forntidens folk och fä
Tillsvidare


När kom de första människorna till Västmanland? Hur fick de tag på mat under stenåldern och hur gick det egentligen till när vikingarna spelade hnefatafl? Se järnåldersbåten från Tunagravfältet och en ansiktsrekonstruktion av ett skelett. Kom och upplev Västmanlands forntid i en interaktiv och lekfull utställning.

Västmanlands läns museum

När då var nu - medeltidens makt och människor
Tillsvidare


Nu förändrades tiderna, järnålder övergick till medeltid. Folk i Västmanlands blev kristna och det byggdes kyrkor överallt. Ny teknik för att göra järn utvecklades i Norberg och järnet skeppades ut i världen från tre nya städer, Västerås, Köping och Arboga. Följ med in i den myllrande medeltiden!

Västmanlands läns museum

När då var nu - den nya tidens ordning och reda
Tillsvidare


Den nya tiden var här! Kunskapen om världen blev större och kartorna mer detaljerade. Vetenskapsmän blickade in i kroppen och ut i rymden. Det var även en orolig tid med många krig men också en tid där kungar försökte skapa ordning och reda. Välkommen och upplev den nya tidens ordning och reda under 1500-1700-talet!

Västmanlands läns museum

När då var nu - modärna tider
Tillsvidare

Om Västmanlands historia under 1800-1900-talet.  Vi gick från att vara ett land som folk flydde från, till ett land som folk flyr till. Genom folkrörelser och kamp fick vi demokrati, jämställdhet och rättigheter för fler. Elektriciteten förändrade människors liv.  Folk gick på bio och åkte på semester. Tonåringarna chockerade vuxenvärlden. Välkommen in i det moderna Västmanland!

Västmanlands läns museum