aktuella utställningar

Klädd
9 juni 2018 - 26 augusti 2018


Vardagsklädd, festklädd, påklädd, utklädd, avklädd eller förklädd? Utställningen KLÄDD visar porträtt och skulptur ur museets samling där kläderna spelar roll.

Västerås konstmuseum

For Fashion’s Sake 
2 juni 2018 - 26 augusti 2018


For Fashion´s Sake tittar på gränserna och gränslösheten mellan mode och konst. Utställningen består av alster från tretton unga nordiska designers, däribland Irene Kostas, Justus K och Minna Palmqvist. I arbetet med formgivningen är frågor som globalisering, ekologisk och social hållbarhet samt människokroppens förutsättningar, närvarande. Utställningen är producerad av EMMA – Esbo moderna konst-museum och med stöd från Kulturfonden för Sverige och Finland.

Västerås konstmuseum

Folkhemmets rum
21 april 2018 - 19 augusti 2018


Folkhemmet blev ett begrepp i Sverige vid årtiondena kring 1900-talets mitt. Alla skulle ha det bra materiellt och rätt till en god bostad. I den här fotoutställningen från Nordiska museet visas 135 bilder av välkända svenska fotografer. I fokus för utställningens bilder står boendeidealen under folkhemsperioden 1930-1960-tal. Fotografierna visar bilder på vardagsrum, kök, badrum och sovrum från tiden. Välkomna in för en stunds tankeväckande nostalgi.

Västmanlands läns museum

Abstrakt – Reflexioner från samlingen
7 oktober 2017 - tillsvidare


Den abstrakta konsten är icke-föreställande. Den avbildar inte någon tydlig och detaljrik verklighet eller berättelse. Abstrakt konst kan visa det vi inte har förmåga att förstå utan bara kan uppleva. I utställningen Abstrakt - Reflextioner från samlingen visas abstrakta objekt, skulpturer, målningar och grafik ur Västerås konstmuseums samling.

Västerås konstmuseum

När då var nu - forntidens folk och fä
Tillsvidare


När kom de första människorna till Västmanland? Hur fick de tag på mat under stenåldern och hur gick det egentligen till när vikingarna spelade hnefatafl? Se järnåldersbåten från Tunagravfältet och en ansiktsrekonstruktion av ett skelett. Kom och upplev Västmanlands forntid i en interaktiv och lekfull utställning.

Västmanlands läns museum

När då var nu - medeltidens makt och människor
Tillsvidare


Nu förändrades tiderna, järnålder övergick till medeltid. Folk i Västmanlands blev kristna och det byggdes kyrkor överallt. Ny teknik för att göra järn utvecklades i Norberg och järnet skeppades ut i världen från tre nya städer, Västerås, Köping och Arboga. Följ med in i den myllrande medeltiden!

Västmanlands läns museum

När då var nu - den nya tidens ordning och reda
Tillsvidare


Den nya tiden var här! Kunskapen om världen blev större och kartorna mer detaljerade. Vetenskapsmän blickade in i kroppen och ut i rymden. Det var även en orolig tid med många krig men också en tid där kungar försökte skapa ordning och reda. Välkommen och upplev den nya tidens ordning och reda under 1500-1700-talet!

Västmanlands läns museum

När då var nu - modärna tider
Tillsvidare

Om Västmanlands historia under 1800-1900-talet.  Vi gick från att vara ett land som folk flydde från, till ett land som folk flyr till. Genom folkrörelser och kamp fick vi demokrati, jämställdhet och rättigheter för fler. Elektriciteten förändrade människors liv.  Folk gick på bio och åkte på semester. Tonåringarna chockerade vuxenvärlden. Välkommen in i det moderna Västmanland!

Västmanlands läns museum